Usmev

Slowakije

Het vrouwelijk kamerkoor Usmev is ontstaan uit de voormalige leden van het kinder- en meisjeskoor Usmev dat in de jaren 1980-1990 tot de meest succesvolle kinderkoren in Slowakije behoorde. De reis van het nieuwe volwassen vrouwenkoor Usmev begon in 2016. Sindsdien repeteert het koor regelmatig en deelt het de vreugde van het zingen met andere koorzangliefhebbers tijdens optredens in Slowakije en in andere Europese landen. De grootste successen van het koor zijn onder andere een gouden diploma met een bronzen medaille in de categorie Volksliederen van de Rimini International Choir Competition 2019 in Italië en een gouden prijs en absolute winnaarstitel in de Slowaakse nationale koorwedstrijd ‘Viva il canto’ in 2017, 2019 en 2021.

Het repertoire van Usmev omvat zowel sacrale als wereldlijke muziek van barok tot hedendaagse stukken, terwijl een speciaal deel gewijd is aan de koorbewerkingen van traditionele Slowaakse volksliederen.  Het koor telt 20 actieve leden waaronder 2 dirigenten – Anezka Balušinská en Daniela Januchová.

Anežka Balušinská en Daniela Januchová
Anežka Balušinská is dirigente en lid van het koor. Sinds 1980 werkt ze als lerares solozang en als zangcoach bij verschillende koren in de regio Prievidza, Slowakije. In 1989 werd zij dirigent van het kinderkoor Usmev en leidde dit koor tot 2011. Zij werd door de nationale autoriteiten van Slowakije meerdere malen onderscheiden voor haar bijdrage aan kinder- en jeugdkoorzang. Toen het koor in 2017 werd heropgericht als vrouwenkoor, bleef zij de rol van dirigent en zangcoach van het koor vervullen. Anezka maakt deel uit van de Slowaakse nationale adviesraad voor koorzang, geeft les in solozang en is dirigent van kinderkoor Barborky en een gemengd kamerkoor Artanno in Handlova, Slowakije.

Daniela Januchová is begon op 6-jarige leeftijd piano te spelen en zong op 10-jarige leeftijd in het kinderkoor Úsmev. Ze was ook lid van het meisjeskoor Úsmev, het gemengd koor Rozkvet en andere zanggroepen en koren in Prievidza, Bratislava en Žilina. Na haar afstuderen aan de Comenius Universiteit in Bratislava, waar zij muziekwetenschappen studeerde, doceerde zij muziekgeschiedenis aan het conservatorium en aan de universiteit van Žilina. Momenteel geeft ze muziekles op een basisschool en is ze tegelijkertijd actief betrokken als tweede dirigent van het vrouwenkoor.