Over Kerkrade

Kerkrade is een stad in het uiterste zuiden van Nederland, aan de grens met Duitsland. De stad in de provincie Limburg telt zo’n 50.000 inwoners. Kerkrade is bekend vanwege zijn muziekfestivals als het Wereld Muziek Concours (WMC) en het Orlandofestival. Niet voor niets staat Kerkrade bekend als ‘Klankstad’.

Aan deze festivals is in 2014 een nieuw evenement toegevoegd: CantaRode Internationaal Koorfestival Kerkrade. Koormuziek is in de regio Kerkrade zeer populair. De streek telt diverse uitstekende koren.

 

Historie
De geschiedenis van Kerkrade gaat ver terug. In de Romeinse tijd was er in dit gebied al bewoning. In de Middeleeuwen vormden het huidige Kerkrade en Herzogenrath een bestuurlijke eenheid. Onder de naam Land van Rode was het een zelfstandig onderdeel van het Hertogdom Limburg.

 

Abdij Rolduc

De Burcht van Rode behoorde toe aan de graven van Saffenberg uit het Ahrdal, die later verwant raakten aan de hertogen van Limburg, vandaar de latere naam ‘s-Hertogenrade of Herzogenrath. Een belangrijke plek in de geschiedenis van het Land van Rode is weggelegd voor de Abdij Rolduc. Deze is in 1104 gesticht door Ailbertus van Antoing. In de abdij is nu ondermeer een hotel en conferentieoord gevestigd. Hier zullen alle deelnemers aan CantaRode tijdens het festival verblijven.

 

Mijnindustrie
De Augustijner Koorheren die bijna zeven eeuwenlang in Abdij Rolduc woonden, hebben in de 16e en 17e eeuw ook de aanzet gegeven voor de ontwikkeling van de steenkoolindustrie. Aanvankelijk in dagbouw, later ook in mijnbouw. Tot de jaren zeventig van de 20e eeuw was Kerkrade een van de centra van de mijnindustrie in Nederland. Het standbeeld van de mijnwerker ‘d’r Joep’ op de Markt van Kerkrade herinnert nog aan die periode.

 

Roda JC
In Kerkrade is ook een van de grotere profvoetbalclubs van de provincie Limburg gevestigd. Roda JC speelt in de hoogste divisie van het Nederlandse profvoetbal.

 

Nieuw toerisme
Na de sluiting van de steenkoolmijnen heeft Kerkrade een nieuw evenwicht gevonden in nieuwe toeristische projecten. Belangrijk zijn onder meer GaiaZoo, de meermaals bekroonde dierentuin. Andere mooie plekken zijn de Botanische TuinKasteel Erenstein, Abdij Rolduc en de Baalsbrugger Molen. Kerkrade ligt ook aan het traject van een regionale stoomtrein.

 

Cultuur
Kerkrade is een cultuur minnende stad. Met name op het gebied van muziek. Om die reden wordt Kerkrade ook wel Klankstad genoemd. In de stad vindt elke vier jaar het Wereld Muziek Concours (WMC) plaats. Dit festival staat bekend als de Olympische Spelen van de blaasmuziek. Al meer dan 30 jaar wordt in Kerkrade elke zomer het Orlandofestival voor kamermuziek gehouden. Dit is het oudste kamermuziekfestival van Nederland. Daarnaast kent Kerkrade veel muziekverenigingen, zangkoren en toneelgezelschappen. Ook carnaval is een jaarlijks terugkerend populair evenement.

 

Taal
In de regio waartoe Kerkrade behoort wordt naast Nederlands ook veel dialect gesproken. Binnen de Limburgse dialecten neemt Kerkrade een geheel eigen plaats in. De taal wijkt sterk af van die in omringende steden en dorpen en toont zeer veel overeenkomsten met het dialect dat vlak over de grens in Duitsland wordt gesproken. Kerkradenaren zijn doorgaans erg trots op hun eigentaal en cultiveren die ook in gedichten, boeken en toneelstukken.

 

Eurode
Ooit vormden Kerkrade en Herzogenrath een bestuurlijke eenheid. Later kwamen beide stadsdelen in een ander land te liggen (Kerkrade = Nederland, Herzogenrath = Duitsland). Sinds de jaren negentig van de 20e eeuw werken de twee steden weer grensoverschrijdend samen in het project Eurode.

 

Parkstad Limburg
Kerkrade behoort tot de regio Parkstad Limburg, voorheen bekend als ‘Oostelijke Mijnstreek’. Door het gezamenlijk mijnverleden zijn de steden en dorpen in deze regio samengegroeid tot een compacte stadsregio. Andere bekende plaatsen in de regio zijn onder meer MaastrichtHeerlenLandgraaf en Brunssum. Ook in deze steden vinden veel culturele festivals plaats. De regio Parkstad Limburg telt gezamenlijk zo’n 250.000 inwoners.