Over het festival

CantaRode is een jong internationaal koorfestival. Aan het festival nemen kamerkoren van niveau uit de hele wereld deel. De eerste edities van het festival hebben plaatsgevonden in 2014, 2015, 2017, 2018 en 2019. De eerstvolgende editie van CantaRode vindt plaats van 13 tot en met 16 mei 2021.

CantaRode is ambitieus en streeft ernaar om uit te groeien tot een prestigieus en kwalitatief hoogstaand evenement. Het festival vindt plaats in de Nederlandse stad Kerkrade, vlakbij de Duitse en Belgische grens. Het festival wil een groot publiek uit diverse landen trekken. Het koorfestival wordt georganiseerd in een professionele omgeving. De jury bestaat uit internationaal gerenommeerde dirigenten.

Door de speciale formule van het festival, het hoge niveau van de internationale ensembles, de innovatieve programmering en door de prachtige locatie in en rondom de eeuwenoude abdij Rolduc als centrale verblijfplaats, is dit festival zeer aantrekkelijk voor binnen- en buitenlandse koren.

Deelnemers
Het koorfestival staat open voor kamerkoren in de categorieën: koren van gelijke stemmen (vrouwen en mannen) en gemengde koren. Deelname geschiedt door middel van selectie door de artistieke commissie. De selectiecriteria staan omschreven in het reglement. Het festival bestaat uit een concours (competitief) en uit een aantal cultureel-muzikale activiteiten (recreatief).

Naast het competitieve programma worden er in de regio verschillende concerten georganiseerd. De koren die aan het festival deelnemen, treden dan samen op met lokale koren of muziekgezelschappen. Verder worden in en rond Kerkrade creatieve en inspirerende (muzikale) activiteiten georganiseerd met lokale koren en/of muziekgezelschappen.

Internationale erkenning
CantaRode is aangesloten bij het internationale koornetwerk Choral Festival Network