Tig Choir

Hongarije

De leden van TIG Choir zingen sinds 2012 samen. Het is opgericht door het Gödöllői Török Ignác Gimnázium. Het koor bestaat vandaag de dag uit enkele reeds afgestudeerde en huidige getalenteerde studenten. De leden (studenten van 14-22 jaar) komen oorspronkelijk uit verschillende klassen van de school en de meesten van hen hebben  uitstekende muzikale vaardigheden. Ze houden van de mogelijkheden die het koor hen biedt en beschouwen het koor als een mijlpaal op hun weg naar levenslange deelname aan muziek. Ze genieten van het zingen van een breed scala aan stijlen, van volksliedjes tot jazz, van swing tot pop-rock stukken en hebben begrip en waardering ontwikkeld voor muziek uit de Hongaarse en andere culturen.

Ze genieten van de band die muziek creëert en onderhouden contacten met andere koren en orkesten in Neustadt in Duitsland en Wageningen in Nederland. In 2018 nam het deel aan een gedenkwaardige tournee in Japan. In 2022 gaven zij concerten in Wageningen. Ze werden uitgenodigd om op te treden in de Real Basílica de San Francisco el Grande, als onderdeel van een reeks vieringen georganiseerd door de Hongaarse ambassade in Madrid.

Zoltán Kodály, Béla Bartók en Ferenc Liszt – componisten die een grote invloed hebben gehad op de Hongaarse muziek – spelen allemaal een belangrijke rol in het programma van het koor, evenals Haydn, Beethoven, Brahms en Strauss.

Dóra Tápai
Dóra Tápai is geboren in Pécs op 6 juni 1971 en is de oprichtster en dirigente van het koor. Ze studeerde af aan de Faculteit der Kunsten van de Universiteit van Pécs, met als hoofdvak muziek, zang en directie (1991-1999). In 2014 kreeg ze een verzoek van de Liszt Ferenc Muziekuniversiteit om deel te nemen aan de planning en het dirigeren van muzieksessies voor kinderen genaamd de “Lisztkukacok”. Sinds 2015 heeft ze op verzoek het “Forrás” Vrouwen Kamerkoor opgericht en gedirigeerd. Dóra zingt als soliste in het Cavaletta Vrouwenkoor, en als amateuracteur in verschillende gezelschappen in haar stad, met muziek- en prozarollen.