Sophia Kamerkoor

Oekraïne

Het Sophia Kamerkoor is een unieke, creatieve formatie dat streeft naar het uitvoeren van hoogwaardige koormuziek. Het ensemble werd in oktober 2007 opgericht door Ivan Bogdanov en houdt zich voornamelijk bezig met de uitvoering van oude muziek. Sinds eind 2010 wordt het gezelschap geleid door Oleksiy Shamritsky, die toendertijd vijfdejaars student aan de Tsjaikovski Nationale Muziekacademie van Oekraïne was. Sinds 2012 neemt het koor regelmatig deel aan festivals zoals ‘KIEVMYUZIK fest’ en’Premieres of the season’ Easter Assembly.

Sinds 2014 neemt het koor deel aan internationale wedstrijden. In 2022 won het diverse eerste prijzen bij het ‘Ave Verum International Choral Competition’ in Oostenrijk en de ‘Polifonico Guido d’Arezzo’ in Italië. In oktober 2022 werd het koor de absolute winnaar van de koorwedstrijd in Tolosa (Spanje). Het is  genomineerd voor deelname aan de EGP wedstrijd in de stad Debrecen in Hongarije.

Shamritsky Alexei
Dirigent Shamritsky Alexei is sinds 2010 artistiek leider van het koor. Hij studeerde in 2011 cum laude af aan de Kyiv National Musical Academy. In augustus 2016 werd hij benoemd tot chef-dirigent van het Academisch Kamerkoor ‘Khreschatyk’, in september – koordirigent van het Nationaal Ensemble voor klassieke muziek genoemd naar B. Liatoshynsky.