Los Cantantes de Manila

Manila, Filipijnen

Los Cantantes de Manila (LCDM) is een koor dat samengesteld is uit studenten, net-afgestudeerden en overige enthousiaste muzikanten. LCDM laat de veelzijdigheid van de Filipino’s zien en horen door serieuze muziek uit het oeuvre van Felix Mendelssohn-Bartholdy af te wisselen met de dansmuziek van Beyoncé. Sinds de oprichting in februari 2014 heeft het koor zich onder meer toegelegd op nieuwe vocale technieken.

Het koor won diverse prijzen in de nationale koorwereld van de Filipijnen zoals de MBC Nationale Koorcompetitie, de Nationale Muziekwedstrijd voor jonge artiesten, het derde Las Pinas koorfestival en vele andere concoursen. Het koor kreeg internationale bekendheid door het winnen van de Grand Prix tijdens het internationaal koorfestival in Busan in Zuid-Korea in 2015. In 2017 won Los Cantantes de Manila prijzen tijdens het bekende koorfestival in Marktoberdorf in Duitsland. Afgelopen jaar viel het koor in de prijzen tijdens het Internationaal Koorfestival in Singapore. Los Cantantes de Manila heeft onder meer samengewerkt met Prof. Josef Döller van de Wiener Sängerknaben. Ook hebben de Filipijnse zangers les gehand van beroemde buitenlandse dirigenten. Het koor presenteert zichzelf graag als de culturele ambassadeurs van de Filipijnen.

 

Darwin B. Vargas

Los Cantantes de Manila staat onder leiding van Darwin B. Vargas. Zijn liefde voor muziek begon toen hij als 16-jarige lid werd van het jeugdkoor op de Victorino Mapa High School. Ook zong hij bij het ensemble ‘A Cappella Manila’ en kreeg hij les van de broers Rodel en Noel Bugarin. Hij werd assistent-dirigent in 2004. Vanaf 2005 dirigeert hij tal van bekende koren in Filipijnen en maakte hij vele concertreizen over de hele wereld. Hij was regelmatig te gast in Europa en volgde ook masterclasses bij diverse Europese docenten. Vargas organiseerde ook zelf regelmatig masterclasses in de Filipijnen met bekende internationale dirigenten. In 2014 richtte hij Los Cantantes de Manila op, een koor dat zijn thuisbasis heeft in een kleine kapel in een van de sloppenwijken van Manila.