Cantus Firmus

Schaarbeek en Sint-Pieters-Woluwe - België

Het vrouwelijk vocaal ensemble Cantus Firmus, opgericht in 2007, komt uit Schaarbeek en Sint-Pieters-Woluwe (België). Sinds die tijd ontdekken de koorleden onder leiding van Hélène Richardeau graag nieuwe repertoires en mengen ze hun stemmen met plezier. Cantus Firmus kiest ervoor om hedendaagse muziek en renaissancemuziek, moderne muziek en classicisme met elkaar te vergelijken en speelt daarbij graag met de ruimte en de enscenering.

In april 2016 won dit vocaal ensemble unaniem de eerste prijs op de ‘Internationale wedstrijd voor heilige muziek voor jongerenkoren’ in Luik. In mei 2018 werd het vocaal ensemble geselecteerd voor de hoogste categorie van het Neerpelt Youth Choir Music Festival. Hier verdedigde het als enig Franstalig-Belgisch koor haar kleuren en won een tweede prijs. Cantus Firmus zingt regelmatig in de kathedraal van Brussel en in vele Belgische koorfestivals zoals A Chœurs Croisés, Singing Brussel, Ars in Cathedrali, MusiqueS à St Denis, en Concerts spirituels.

Hélène Richardeau
Hélène Richardeau is pianist, zangeres, organist en koorbegeleidster en heeft als enig motto: ‘Muziek en nogmaals muziek’. Hélène verdeelt haar tijd tussen onderwijs aan de Muziekacademie van Sint-Pieters-Woluwe en Schaarbeek en het Koninklijk Conservatorium van Muziek in Brussel. Daarnaast neemt ze als zangeres deel aan concerten in meerdere gerenommeerde vocale ensembles en is organist in prestigieuze festivals in België en in het buitenland.