A Scalpella wint CantaRode 2022

30 mei 2022

Het Zweedse koor A Scalpella heeft het CantaRode Internationaal Koorfestival gewonnen met een puntentotaal van 517,8 punten van de jury. Naast een trofee en geldprijs, hebben zij tevens een gastoptreden bij Musica Sacra in Maastricht gewonnen. Zeven internationale topkoren zorgden voor een afwisselend programma tijdens de 6e editie van het festival. De variatie in deelnemende koren was groot, evenals de werken die ze ten gehore hebben gebracht. Vocaal ensemble Singer Pur sloot het koorfestival af. De organisatie en deelnemende koren kijken terug op een gezellig en geslaagd festival waarin samen zingen centraal stond. Het festival vond plaats van 26 tot en met 29 mei 2022.

Uitslag concours
De volledige uitslag van het concours is:

1e plaats: A Scalpella uit Zweden (517 punten). Zij wonnen tevens de publieksprijs die door Chorverband Nordrhein Westfalen ter beschikking was gesteld én een optreden tijdens Musica Sacra in Maastricht.

2e plaats: Chamber Choir Ipavska (505 punten) uit Slovenië. Zij kregen ook de prijs voor de beste uitvoering van het werk uit het land van herkomst, ter beschikking gesteld door VNK – Limburg. Hun dirigent Damjana Vončina kreeg de prijs voor beste dirigent, ter beschikking gesteld door Koornetwerk Nederland.

3e plaats: Kamerkoor Giocoso (494 punten) uit Weert, Nederland.

4e plaats: Chamber Choir Flanders (487 punten) uit België. Zij wonnen tevens de Klankstad Kerkrade prijs voor de beste vernieuwende repertoirekeuze, ter beschikking gesteld door de Stichting Muziekschool Kerkrade.

5e plaats: Kamerkoor Furiant (461 punten) uit België.

6e plaats: Mixed Choir K.O.O.R. (452 punten) uit Estland.

7e plaats: Chervoni Korali (360 punten) uit Den Haag, Nederland/ Oekraïne.

Jury
De jury bestond uit Brady Allred uit Amerika en tevens voorzitter van de jury, Luc Anthonis uit België en John Fitzpatrick uit Ierland. Zij beoordeelden de deelnemende koren op geluid, timing, hoe het koor de werken overbrengt naar het publiek, getrouwheid aan de partituur, uitspraak en de juiste toon bij het uitvoeren van de verschillende stijlen van muziek.

Tevreden
Peter Thomas, voorzitter van CantaRode: “Wij kijken terug op een geslaagd festival met geweldige optredens van hoogstaand niveau. Volgend jaar is er weer een CantaRode Internationaal festival. Dit vindt plaats van 18 tot en met 21 mei 2023, dus koorliefhebbers kunnen de datum alvast in hun agenda zetten.”