Internationale top-koren naar Kerkrade

7 mei 2019

Vijfde koorfestival CantaRode van 30 mei – 2 juni

Tijdens het koorfestival CantaRode komen eind deze maand tien internationale top-koren uit alle delen van de wereld naar Kerkrade. Het openingsconcert wordt verzorgd door een van Duitslands beroemdste vocaal ensembles – Calmus – uit Leipzig. In totaal nemen meer dan 500 zangers van 55 verschillende koren aan het festival deel. De zangkoren komen uit alle delen van de wereld: van Noorwegen tot de Filipijnen en van Brussel tot Moskou.

Concours

Het koorfestival CantaRode vindt van 30 mei tot en met 2 juni in Kerkrade plaats. Het is dit jaar de vijfde keer dat het internationaal koorfestival wordt gehouden. Het hart van het festival is een concours waaraan zangkoren uit België, Duitsland, Filipijnen, Litouwen, Nederland, Noorwegen en Rusland deelnemen. Op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni gaan zij in Theater Kerkrade muzikaal de strijd met elkaar aan. De koren worden beoordeeld door een internationale jury van top-dirigenten en musici. Bijzonder is dat de zangers allemaal amateurs zijn, die echter op een zeer professioneel niveau muziek maken. Publiek is van harte welkom bij het concours. Tickets zijn verkrijgbaar via Parkstad Limburg Theaters of aan de zaalkassa.

Calmus Ensemble

Rond het concours zijn er ook diverse andere optredens in Kerkrade en omgeving gepland. Op donderdagavond 30 mei wordt het festival geopend met een concert van het Calmus Ensemble uit Leipzig. Dit is een van de beste vocaal ensembles van Duitsland. Hoewel het vijfkoppig ensemble al over de hele wereld heeft opgetreden, is het concert in Kerkrade de eerste keer dat zij in Nederland op het podium staan. Tijdens dit concert zullen ook de koren die aan het concours deelnemen zich kort presenteren. Het openingsconcert vindt plaats in Theater Kerkrade. Bestel kaarten via Parkstad Limburg Theaters. Wie een ticket voor het openingsconcert heeft, heeft daarmee automatisch een passepartout voor de concoursdagen en het slotconcert.

Concerten in de regio

Op vrijdagavond verzorgen de koren gastoptredens op vijf plekken in de regio. Er zijn concerten in Landgraaf, Schimmert, Schinveld, Wittem en in Verviers in België. Daar treden de buitenlandse koren op samen met zangkoren uit de regio, zoals het Mokla Vocaal Ensemble, Mannenkoor Beeker Liedertafel, Zangvereniging Oranje en Crescendo Doenrade.

Singalong

Als op zaterdagavond het wedstrijdgedeelte is afgesloten, is het tijd voor feest. In de binnentuin van Abdij Rolduc vindt dan een zogeheten ‘Singalong’ plaats. De koren zingen in een informele sfeer liederen uit hun eigen land, maar ook internationale evergreens. De koren zingen apart, maar kunnen spontaan elkaar ondersteunen. Het publiek mag meezingen. De toegang is gratis.

Meezing Carmina Burana

Tijdens de laatste dag van het festival (zondag 2 juni) leidt de Amerikaanse dirigent Brady Allred in Abdij Rolduc een workshop ‘Meezing Carmina Burana’. Zangers van tientallen koren uit Nederland, België en Duitsland hebben zich hiervoor inmiddels aangemeld. Ook de Kerkraadse pianiste Véron Jongstra en het slagwerkensemble van de Muziekschool Kerkrade werken hieraan mee. In drie repetities worden op deze dag enkele bekende stukken uit de beroemde Carmina Burana van Carl Orff van scratch af ingestudeerd. Diezelfde middag wordt direct een uitvoering uitgegeven. Dit gebeurt tijdens de slotmanifestatie van CantaRode, waarin ook de prijswinnaars van het concours bekend worden gemaakt.

Workshop dirigenten

Op zondag 2 juni is er ook een workshop voor koordirigenten en koorbestuurders. Zij kunnen dan met de internationale jury in gesprek gaan over trends en ontwikkelingen in de koorwereld. De jury bestaat uit deskundige musici uit de België, Duitsland, Ierland, Nederland en de Verenigde Staten. Ook belangstellende dirigenten van koren uit de regio kunnen inschrijven voor deze workshops ‘Conductors meet the jury’.