CantaRode schuift door naar 2022

21 november 2020

Het CantaRode Internationaal Koorfestival in Kerkrade, dat gepland stond voor mei 2021, schuift een jaar door naar het Hemelvaartweekeinde 2022. Dat heeft het bestuur van CantaRode besloten. In verband met de huidige coronapandemie is het niet mogelijk om komend jaar al een volwaardig festival met concours te organiseren. 

De voorbereidingen voor het zesde internationale koorfestival, dat van 13 tot en met 16 mei 2021 in de Nederlandse stad Kerkrade zou worden gehouden, waren al in volle gang. Het tweejaarlijks festival bestaat uit een concours met topkoren uit alle delen van de wereld, concerten en workhops voor liefhebbers van koormuziek. Het programma voor 2021 was zo goed als rond en er was zelfs al een wereldberoemd koor voor het slotconcert gecontracteerd. Liefhebbers zullen hier nu een jaar langer op moeten wachten.

CantaRode heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een koorfestival met internationale naam en faam. Gezien de huidige omstandigheden, waarin er nauwelijks gereisd kan worden en koren alleen kunnen zingen als ze aan strenge voorwaarden voldoen, denkt het bestuur van CantaRode dat het niet mogelijk is om de kwaliteit van het festival te waarborgen. Zelfs als er in mei 2021 weer gereisd en gezongen mag worden, is de voorbereidingstijd voor koren te kort om goed beslagen ten ijs te komen, zo meent het bestuur van het enige Nederlandse festival voor kamerkoren.

Om die reden is CantaRode een jaar opgeschoven naar het weekeinde van 26 – 29 mei 2022. In diezelfde periode vindt in Zuid-Duitsland het bekende koorfestival van Marktoberdorff plaats, waardoor het voor koren die door Europa reizen mogelijk is om aan beide festivals deel te nemen. Het jaar erna zal in het weekeinde van 18 – 21 mei 2023 wederom een editie van het Internationaal koorfestival CantaRode in Kerkrade plaatsvinden, om weer in het oorspronkelijke tweejaarlijkse ritme terecht te komen.

CantaRode bekijkt nog of het mogelijk is om in 2021 een alternatieve activiteit te organiseren. Dit zal geen volledig festival zijn, maar mogelijk een enkele workshop. De inschrijving voor het Internationaal Koorfestival in mei 2022 is open. Koren die belangstelling hebben kunnen zich al melden. Inschrijven kan tot medio december 2021.