CantaRode 2019 was groot succes

3 juni 2019

De vijfde editie van CantaRode Internationaal Koorfestival was afgelopen weekeinde een groot succes. De vele concerten en optredens, het concours en de workshops konden op veel enthousiasme rekenen van zowel de zangers als het publiek. Het festival begon donderdag 30 mei al direct goed met een fantastisch optreden van het Calmus Ensemble uit Leipzig. Het publiek in de volle theaterzaal in Kerkrade genoot met volle teugen van het concert.

Op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni vond in diezelfde theaterzaal het concours plaats. Voor de zangers was het spannend of hun optreden zou aanslaan bij de jury. Voor het publiek was het vooral genieten van de prachtige muziek van de negen topkoren uit alle delen van de wereld.

Concerten
Vrijdagvond vonden er vijf zeer geslaagde concerten plaats op diverse plekken in de regio, variërend van de klassieke harmoniezaal van Verviers en de historische bibliotheek van Klooster Wittem tot een parochiekerk in Landgraaf en plaatselijke gemeenschapshuizen in Schimmert en Schinveld. Overal reageerde het publiek even enthousiast.

Na het concours werden delegaties van alle koren gastvrij ontvangen door het gemeentebestuur van Kerkrade. In het stadhuis gaven het kamerkoor uit Detmold en het Filipijnse koor Cantantes de Manila een miniconcert. Wethouder Jo Schlangen van cultuur liet blijken trots te zijn dat zo’n festival in ‘zijn’ stad kan plaatsvinden. De spanning die tijdens het concours was opgebouwd kwam zaterdagavond tot een ontlading tijdens de zogeheten ‘singalong’, waarbij alle koren liedjes uit hun eigen land zongen. Dit ging langzaam over een gezellige samenzang met alle aanwezigen.

Prijsuitreiking
Zondagmorgen luisterden vier koren kerkdiensten op in Kerkrade, Heerlen, Roermond en Herzogenrath, de Duitse zusterstad van Kerkrade. Het Russische koor dat naar Roermond trok draaide zijn er hand er niet voor om zelfs in twee vieringen achter elkaar te zingen. Tegelijkertijd was in Abdij Rolduc in Kerkrade de ‘scratchworkshop’ Carmina Burana begonnen. Zo’n 90 zangers uit Nederland, België, Duitsland en Noorwegen studeerden in een paar uur tijd enkele belangrijke nummers uit deze beroemde compositie in. ’s Middags tijdens het slotconcert lieten ze het resultaat horen. Dat leverde een daverend applaus op in de overvolle abdijkerk.

Het festival werd afgesloten met misschien wel het spannendste moment: de bekendmaking van de resultaten van het concours. Daarbij kwam het kamerkoor van de muziekhogeschool uit het Duitse Detmold als beste uit de bus. Naast de reguliere prijzen werden er ook nog vijf  extra prijzen uitgereikt.

De volgende editie van CantaRode is van 13 tot en met 16 mei 2021.