Meisjeskoor Liepaites Koorschool Vilnius

Vilnius, Litouwen

Het meisjeskoor Liepaitės van de koorschool uit Vilnius in Litouwen is opgericht in 1994, toen de toenmalige afdeling meisjeskoren van het Nationaal Cultuurhuis omgevormd werd tot een muziekschool. Het koor werd achtereenvolgens geleid door Prof. Petras Vailionis, Prof. Lina Dumbliauskaitė en sinds 1997 door Jolita Vaitkevičienė.

In het koor zingen meiden tussen 14 en 17 jaar oud, die een zevenjarige basismuziekopleiding hebben afgerond. Het koor is gespecialiseerd in academische zang. Op z’n repertoire heeft het koor veel composities staan uit diverse periodes van zowel buitenlandse als Litouwse componisten. Daarnaast zingen de meiden ook veel folkkloristische arrangementen. Het koor heeft onder meer werken uitgevoerd van Vivaldi, Brixi, Poulenc, C. Debussy, S. Sondeckis, G. Rinkevičius, M. Staškus, M. Jauniškis en samengewerkt met de Litouws kamerorkest, het Kaunas kamerorrekst, het barok-operaorkest.

Het Liepaitėskoor heeft deelgenomen aan veel nationale en internationale projecten en festivals. De meiden hebben gezonden in Belarus, België, Tsjechië, Rusland, Finland, Zweden, Oekraïne, Duitsland en Spanje. Bij concoursen eindigde het koor vaak bij de prijswinnaars. In 2014 won het koor de Grand Prix van het nationale TV-koorwedstrijd. Datzelfde jaar vertegenwoordigden de jongedames Litouwen tijdens het Eurovisiekoorfestival in Wenen en in 2017 tijdens de Internationale Boekenbeurs in Leipzig. De lijst met internationale optredens is zeer lang en divers.

 

Jolita Vaitkevičienė

Jolita Vaitkevičienė is inmiddels meer dan 20 jaar de dirigente van het koor. Zij studeerde aan de nationale M. K. Čiurlionis-kunstacademie en is afgestudeerd aan Academie voor Muziek en Theater van Litouwen met een graad in koordirectie. Ze geeft solfègeles aan studenten van diverse leeftijden en is ook dirigente tijdens de ‘Song Celebration’, een groot nationaal muziekfestival in Litouwen. Samen met het meisjeskoor Liepaitės werd ze door het Litouws Nationaal Centrum voor  Cultuur onderscheiden met een ‘Golden Bird’ en ontving ze de orde van Groothertog Gediminas van Litouwen voor haar verdiensten.